söndag, oktober 28, 2007

Varför är alla skurkar i amerikanska filmer britter?

Det är ju iofs känt sedan länge. The good guy pratar amerikanska, medan de elaka pratar brittisk engelska. Detta blev dock ganska bisarrt när jag kollade en stund på filmen De tre musketörerna där bl.a. Kiefer Sutherland och Charlie Sheen är med. Ty, i denna film är de tre musketörerna amerikaner och pratar amerikanska, medan alla skurkar är britter. Bisarrt är det eftersom filmen utspelar sig i Frankrike och alla är fransmän.

Detsamma gäller bl.a. Robin Hood med Kevin Kostner där han är amerikan och de andra britter, och den där the Patriot med Mel Gibson, där Gibson pratar amerikanska, en dialekt som inte fanns än, och skurkarna är britter.

Antingen borde ju alla prata likadant, eller så borde de flyttat plotten till amerikanska frihetskriget. Fast då skulle de få flytta alla såna där filmer till amerikanska inbördeskriget. Eller var helt enkelt musketörerna från landet och pratade nån bonnig franska som sen illustreras med amerikansk dialekt?

Kan nån förklara detta för mig?

lördag, oktober 27, 2007

Rolig insändare

Detta var nog bland det roligaste jag nånsin läst:



torsdag, oktober 25, 2007

Roliga andningsapparater

Jag läser ju lungveckan nu som sagt, och idag var det dags att prova ut olika apparater som man kan använda på dem som inte kan andas så bra. De kallas för CPAP och BiPAP och dylikt. Det går ut på att man sätter en mask över munnen och sen pressas det ned luft i lungorna. Det var speciellt en maskin som var jätterolig. Jag låtsades att jag inte kunde andas och försökte hålla andan, men då var det så pass fiffigt att luften pressades ned i lungorna ändå i intervaller. Så även om jag försökte att inte andas, så andades jag ändå! Coolt!

På söndag får man en extra timme. Se till att använda den väl! Förra året använde jag den till att inhämta en massa kunskap om Patologi. Jag träffade en klasskamrat nere på patologen tidigt på morgonen då på söndagen som inte fattat att det var dags att ställa om klockan, hehe. Coolt.

tisdag, oktober 23, 2007

Jag har blivit frälst

Oh... my... god...!

Jag är helt förstummad. Om gud fick skapa en perfekt röst, så skulle den låta så här. Pavarotti släng dig i väggen!

måndag, oktober 22, 2007

Jag är allergisk mot en massa grejer

Denna veckan började den hett eftertraktade lungveckan. Och det blev rivstart; idag fick vi göra ett så kallat pricktest, där man testar med olika prickgrejer på huden för att se vad man är allergisk mot. Det slutade med att jag fick resultatet att jag är allergisk mot hund, katt, timjan/gräs och lite mot två olika kvalstersorter. På den positiva sidan så fick jag se att jag inte var allergisk mot vare sig en massa olika mögelsorter, häst, gråbo och björk. Bra va?

Det där med timjan/gräs kom lite som en överraskning. Jag har nog aldrig känt av det nån gång förut, men i sommar kan ni ju gissa att jag kommer gnida runt timjanen i ansiktet så det står frejdeliga till för att se om jag kommer reagera på nåt sätt. Fast det gör tydligen inte så mycket om man är allergisk mot det, för att gräset är så lokalt. Typ björkpollen flyger runt överallt och går inte att komma undan.

Sen fick vi testa en sån där spirometer. Det går ut på att man blåser i en mojäng allt vad man har, och sen tittar man hur mycket luft man lyckas pressa ut under den första sekunden. Jag lycakdes pressa 5,2 liter på en sekund, vilket är väldigt bra. Bäst av dem som var där, fast då är jag ung och lång och man, vilket förbättrar resultatet ganska avsevärt.

söndag, oktober 21, 2007

Ruggigt fascinerande

Jag tyckte att detta var riktigt fascinerande alltså:

Fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too

Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe out of 100 can. i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!

Är inte den mänskliga hjärnan otrolig!?!

Sideways

Igår tittade jag på en bra film, som kan rekommenderas till alla. Sideways hette den och handlade om en kille (han näst längst till vänster) och en annan kille som åkte runt i vindistriktet i Kalifornien och levde rövare innan den andra killen ska gifta sig (han näst längst till höger på bilden). Denne spelar för övrigt Dexters pappa i TV-serien med samma namn.

Nåja, den var väldigt mysig, och jag fick jättelust att dricka en massa vin efter att ha sett den. Får nog bli en pinot noir till nästa helg. Han var väldigt inne på det av nån anledning, så nåt bra måste det ju vara med det.

Fast en sak retade jag mig lite på, nästan så det överskuggade hela filmen. De drack och körde bil nämligen i en grad som kan förskräcka den mest liberale. Att man tar en öl och kör bil är ingen big deal verkar det som. Inte heller att man går och köper en flaska vin och dricker upp den, för att sedan sätta sig bakom ratten. Undrar egentligen vad de har för lagar för sånt där i väst. För som det är här i Sverige råder ju i princip nolltolerans. Skulle man ta en öl och köra bil efteråt så betraktas man ju som djärvulen själv. Inte för att jag brukar göra det men ändå. Nån hejd på galenskaperna måste det ju vara!

fredag, oktober 19, 2007

Sovit och klart

Så, nu har jag sovit. Det blev ca två timmars sömn, från kl 14-16. Och tammefan, jag drömde om patienter igen. Nu är det dags för en makrillssmörgås och lite te.

Har allvarliga funderingar på att äta på McDonalds ikväll. Man får 5 kr rabatt på en meny med sitt studentkort.

Sova middag

Nu ska jag sova middag. Jag har börjat göra det. Imorse när jag vaknade, (gick på akuten igår kväll), så kändes det som om det var mitt i natten. Det var ganska coolt faktiskt... Jag drömde om patienter, och sen när jag borstade tänderna så kom jag på en grej som jag glömt att diktera... attans bananer liksom.

Jag funderar faktiskt på att sova hela dagen, om det går. Jag vill!

Kanske hinns det med en negerboll också...

onsdag, oktober 17, 2007

SJ är dyrt

Är det bara jag, eller har det blivit mycket dyrare att åka tåg bara det senaste året? Tur och retur-biljetter till och från Stockholm från Göteborg om två veckor kostar mellan 1400-1500 för den billigaste biljetten. Det blir alltså mycket billigare att åka bil, speciellt om man är några stycken.

Sen har jag noterat en annan intressant grej. Att åka GBG-STO tar ca 3 timmar med X2000, medan det tar upp mot 4 timmar att åka till mellan GBG och Västerås. Ändå är Stockholmsbiljetterna minst 200-300 kr dyrare, enkel biljett, trots att det går ca en timme fortare att åka till den kungliga huvudstaden. Intressant, intressant.

Rökt makrill

Jag har börjat äta rökt makrill. Det är asgott. Man tar lite av fisken och lägger på knäckebröd, så kokar man ett ägg och skivar på mackan. Oh la la!

Funderar skarpt på ett bullbak på lördag. Men dock inte säker. Kanske behöver lite övertalning.

tisdag, oktober 16, 2007

Snart så...

Snart ska jag sätta igång med chicken with cashew nuts. Jag har stora förhoppningar, men jag är tveksam om jag kan få samma krispiga yta som man får på Spicy Hot. Hmm...

Har varit och tränat. Jag var lite stressad så jag satsade på att köra så fort som möjligt. Var riktigt effektiv.

Igår kväll var jag på akuten. Det var riktigt roligt och intressant. Hade ett speciellt intressant fall, som inte är så vanlig åkomma. Fast jag var astrött i morse. Känns som om jag bosatt mig på Sahlgrenska.

Och så ska jag tvätta också. Hua... mycket att göra. Får se om jag överlever!

måndag, oktober 15, 2007

Beroende av sushi

Jag har blivit beroende av sushi. Det är så jäkla gott! Speciellt gillar jag laxbitarna, och att hälla en massa sesamfrön uppanpå. Sen har jag hittat ett ställe där man får rullar med stora feta bitar med avokado. Fantastiskt!

Det enda jag vill göra i livet är att sitta hemma i min kammare och äta sushi dygnet runt. Då skulle jag vara en lycklig man.

Och negerbollar, det är inte helt fel det heller.

Idag handlade jag ingredienser till mat som jag ska laga. Jag handlade paprika, champinjoner, röd peppar, purjolök, kyckling, cashewnötter, kycklingfilé, oystersås och fisksås. Japp, det ska bli chicken with cashew nuts. Tillagas imorrn.

Meddelande till släkt & vänner: Jag önskar mig en wok i julklapp.

söndag, oktober 14, 2007

Tiger Woods 2008

Jag skulle vilja ha någon typ av spelkonsol sen när jag köper ny teve någon gång i framtiden. Är lite inne på Playstation 3, för de har ju också Blu Ray-spelare. Men jag vet inte riktigt. Spelen till Playstation verkar ju vara asdyra! Kolla bara vad Tiger Woods 2008 kostar i Elgigantens nätbutik:


Alltså drygt 100 000 kr bara för ett spel. Eller innebär det kanske att man får köpa Tiger Woods och får ha honom under hela 2008!?! Det borde man iallafall få för de pengarna det handlar om!

onsdag, oktober 10, 2007

Lindt lyxchoklad

Idag såg jag på Gokväll hur man skulle göra för att köpa en riktigt fin och god choklad. Han som var med i programmet gick först och hämtade en Marabous extra premium, men i den var det en massa E, och syntetiskt skit i. Sen hämtade han en jätteexklusiv och dyr choklad, och i den var det bara kakaomassa, kakaosmör, socker och vanilj. Denna kaka skulle man absolut välja enligt honom.

Så när jag kom hem från affären idag, där jag redan inhandlat en Lindt Madagascar 65% kakao, så gick jag och kollade på innehållet och där fanns det endast de bästa ingredienserna; kakaomassa, kakaosmör, socker och vanilj. Fantastiskt! vilken lyx i vardagen. Och den kostar enbart 21.90 kr. På Coop Forum. Jag har kommit på att det är mycket bättre att köpa en sån än att köpa typ en Plopp, för en Plopp äter man upp på en timme, medan en sån där lyxchokladkaka kan hålla en hel vecka! För man tar ofta bara en bit i taget.

Mmm, va gott!

Förresten, har jag fått lära mig att Valhrona-choklad bara får säljas i speciella butiker, och inte i snabbköp. Bra säger jag!