torsdag, juni 14, 2007

New York-mat

Jag har varit i New York en vecka och nyss kommit hem. Jag har gjort många noteringar som jag måste dela med mig av. En grej som slagit mig är den totala bristen på kultur när det gäller matlagning. Som den första dagen på min födelsedag då vi var på en ganska fin restaurang och åt lunch. Restaurangen var ett steak-house som hette Mesa Grill och låg på Fifth Avenue.

Jag beställde en Budweiser-öl, eftersom när man är i Rom så ska man göra som romarna. När kyparen kom ut med den frågade han om jag ville ha ett glas till den eller om jag nöjde mig med att dricka ur flaskan. Detta är ju bisarrt! Skulle jag sänka mig ner till barbari-nivå och halsa ur en flaska på en fin restaurang?

En annan grej, var när maten kom in. Min mor beställde lax och fick enbart lax, alltså ingenting mer än en bit laxfilé och sås! Ofta när man beställer in en maträtt så får man kanske lite grönsaker och potatis, men i USA verkar det vara så att du endast får det som står på menyn. Inte ens lite grönt för att liva upp. Jag beställde en stek och pommes frites, och då fick jag bara stek och pommes frites. De var lyckligtvis väldigt goda, men det är liksom utan någon som helst finess. Hur kul är det att få en enorm bit kött och bara pommes frites till? De kunde väl lagt på lite god sallat, eller lite haricots verts. Det hade ju gett lite mer elegans till måltiden.

Min teori är att det amerikanska synsättet när det gäller mat skiljer sig ganska mycket från det europeiska. De vill inte ha en massa onödiga grönsaker, och vill de mot förmodan ha det så beställer de inte det separat som en "side salad". Detta gjorde jag senare på ett annat steak house, men då fick jag min side salad innan själva steken serverades, så jag fick sitta med salladen som ett fån och vänta på huvudrätten.

En annan grej som jag noterat är amerikanernas barbariska sätt att äta på. De tar gaffeln i vänsterhanden och kniven i högerhanden och skär upp all maten i små bitar. Sen sätter de sig med gaffeln i högerhanden och äter. Det ser väldigt bonnigt ut, speciellt när det sker även på lite finare restauranger.

Min teori rörande detta är att det amerikanska samhället har kvar många av de gamla kolonialistiska sederna från 1600- och 1700-talet. Då hade man enkla vanor, och de som kom till det nya landet var inte direkt samhällets toppskikt, knappast adel så att säga. De var religiösa fanatiker och fattiga bönder. Att det amerikanska samhället aldrig haft någon adel (åtminstone i europeisk mening), får befolkningen att verka lite bonnig och burdus.

Nu säger jag inte att en adel är en garant för att en befolkning blir civiliserad. Jag tror istället att anledningen till att USA varit så framgångsrik när det gäller ekonomi och demokrati är att landet saknat en styrande överklass. Fattiga judar som Rockefeller, kom från östeuropa i det icke-toleranta Europa och till USA där de kunde lyckas och bli miljardärer.

Där ska vi ta efter USA. För där har de lyckats.