söndag, april 08, 2007

Kristuspassionen

Igår såg jag en av de sjukaste filmerna jag sett på sistone. Den heter The Passion of the Christ och regisserades av Mel Gibson. Filmen går i princip ut på att Jesus blir piskad, torterad, spikad och hånad. Sen dör han.

Det var också lite intressant att få klarhet i hur han blev dömd. Det var nämligen så att judarna tog honom och ville ha honom dömd av romarna, som endast hade auktoritet att utdöma dödsstraff. Den kloke Pontius Pilatus föreslår att de bara ska piska honom lite och sen släppa honom fri, men den skränande judemaffian vill ha honom dödad till varje pris. Så de piskar honom lite på ryggen, och sen lite på magen. Sen tar de fram en piska med hakar och nålar i, och så piskar de honom lite till tills han nästan dör. Den scenen pågår ungefär en halvtimme.

Sen när romarna har piskat honom så visar Pilatus upp honom för lynchmobben, och föreslår att eftersom Jesus har straffats så får de valet att skona honom, eller den beryktade mördaren Barabbas. Judemaffian skrönar och skränad: "korsfäst honom!", "döda!", "excellente", "honom ska vi ha!".

Så den stackars brydde Pontius Pilatus måste göra som judarna säger annars riskerar de att löpa amok.

Så då tar de med honom till en kulle där han ska korsfästas, fast han får bära sitt kors själv givetvis. Sen spikar de upp honom på korset genom att föra stora vassa järnspikar genom armarna. Ena armen stretar emot lite, så då visar ena romaren hur man drar axeln ur led!! Fiffigt värre.

Sen spikar de fast fötterna på killen. Sen dör han, och det blir en jordbävning.

Jag tror att Mel Gibson skulle behöva en kram. Han kan inte må särskilt bra. Sen är det ganska uppenbart att killen inte gillar judar. Nu har jag äntligen förstått orsaken till antisemitismen! Tack Gibson!

En annan intressant grej var att de körde hela filmen nonstop utan reklamavbrott. Jag kan iofs förstå att man gör det, för det hade varit rätt surrealistiskt att få ett avbrott med blöjreklam och reklam för nya flytande Milda Culinesse.

3 Comments:

Blogger Niklas Udd said...

Men du kan ju inte avslöja hur det slutar. Tack för det, liksom!

I sammanhanget kring judehatet på grund av Jesus död vill jag bara tillägga att det var en himla tur att Jesus blev dödad. Det vore ju ganska snopet för Gud att sända ned sin enda son för att ta på sig människornas synder och sedan dö, om sonen varken plågas eller dör utan lever ett långt och lyckligt liv.

5:26 em  
Blogger Niklas Udd said...

Apropå sånt här hittade jag förresten en rolig film på YouTube: Terminator på Jesus tid

10:12 fm  
Blogger Anders C said...

Hehe... Mad TV... en klassiker!

Finns den tidningen fortfarande förresten?

5:58 em  

Skicka en kommentar

<< Home