söndag, maj 13, 2007

Poängfördelningen i ESC. En jämförelse.

För att ytterligare påvisa det perversa röstningsförfarandet i ESC så har jag gjort en liten ovetenskaplig jämförelse.

Den grundar sig på de tre senaste festivalerna, 2007 i Helsingfors, 2006 i Aten och 2005 i Kiev. Under dessa tre festivaler, 2005-2007, så fick dessa länder följande sammanlagda poäng:

Storbritannien: 62 p
Frankrike: 35 p
Spanien: 89 p
Tyskland: 89 p
Sverige: 251 p

Detta blir sammanlagt: 526 poäng

Under samma period har följande länder fått dessa poäng:

Ryssland: 512 p
Ukraina: 410 p
Rumänien: 414 p

Man kan alltså se att Ryssland fått i princip lika mycket poäng under dessa tre år som Storbritannien, Frankrike, Spanien, Tyskland och Sverige tillsammans!!!!! Ukraina och Rumänien är inte långt därifrån. Om man ska se objektivt på det hela, betyder det alltså att ingen av dessa västländers 15 låtar når upp samma kvalitet till Rysslands 3 låtar under dessa tre år.

Så om Eurovision Song Contest vore en tävling i musik, så borde ju det innebära att Ryssland är världsledande när det gäller musik. Eller hur?

4 Comments:

Blogger Niklas Udd said...

Att ta med just Storbritannien, Frankrike, Spanien och Tyskland är kanske lite orättvist då dessa länder verkar ha gett upp helt och hållet. I och för sig måste jag erkänna att det fanns något charmigt med Scooch, men någon vinnarkandidat var det ju inte. Jag tror helt enkelt inte att de där fyra länderna satsar längre.

I din statistik syns ju också att det faktiskt är större skillnad mellan The Big Four och Sverige, än vad det är mellan Sverige och dina östländer.

Sveriges 251 poäng är mer än sju gånger så mycket som Frankrikes 35 poäng. Rysslands 512 poäng är dock bara drygt dubbelt så mycket som Sveriges 251 poäng.

10:50 em  
Blogger Niklas Udd said...

Har du förresten sett det här i Expreseen?

http://www.expressen.se/noje/1.678574

12:21 em  
Blogger Anders C said...

Nja, det är inte alls orättvist att ta med UK, Frankrike, Spanien och Tyskland. Hur kan du säga att UK:s låtar de senaste 4-5 åren varit så jäkla dåliga jämfört med t.ex. Rumänien?

Liubi liubi I love you är väl knappast bättre än James Fox låt "Hold on to our love" från 2004, eller Javine med "Touch my fire", från 2005.

Säg att UK hade haft Liubi liubi I love you eller Verka Seduschka iår så hade folk idiotförklarat engelsmännen och dissat dem för att de inte tar tävlingen på allvar.

När Ukraina och Rumänien gör det så är de genier.

9:01 em  
Blogger Anders C said...

Förresten är Expressens jämförelse ointressant. Det förklarar inte det faktum att röstningen är farsartad eftersom ett land som t.ex. Turkiet kan få så mycket röster p.g.a. att de har så mycket invandrare spridda i Europa. Tyskland ger ju t.ex. alltid Turkiet 12 poäng nuförtiden.

ESC är därför en tävling inte bara i musik, utan det land som har flest invandrare ute i de europeiska länderna.

9:03 em  

Skicka en kommentar

<< Home