måndag, oktober 23, 2006

Känslosam reklamfilm


Skådespelaren Michael J Fox, som vi såg i mina favoritfilmer som barn, Tillbaka till Framtiden, lider av Parkinsons sjukdom. Det är en ruggig sjukdom som ger svåra rörelsestörningar i form av darrningar, överdrivna rörelser och stelhet. En stor del av patienterna blir sedan dementa. Det är svår att sätta sig in i hur det skulle vara att aldrig kunna koppla av, aldrig kunna lägga sig ner ett tag och vila, utan ständigt röra sig utan att kunna kontrollera det. Det måste vara som att vara fånge i sin egen kropp.

Michael J Fox stödjer en senator som kandiderar för senatorsplatsen för Missouri i USA, och han gör det i denna reklamfilmen. Ruskigt egentligen...

USA är ett mystiskt land. Det styrs för tillfället av en det republikanska patiet som är en samling kristna fanatiker som med sin dubbelmoral styr USA mot ett i mitt tycke nästan teokratiskt styre. De motsätter sig bland annat stamcellsforskning som skulle kunna leda till att man kommer på ett botemedel mot Parkinson och andra svåra sjukdomar. USA lägger mest pengar på forskning i hela världen, och detta visar sig bl.a. på nobeldagen den 10 december då det får anses uppseendeväckande om ickeamerikanska pristagare utgör fler än 3 personer. Det vore synd om det amerikanska samhället gav vika för den kristna högern och slutar forska på detta viktiga ämne.

I Europa kommer detta lyckligtvis inte att ske, även om det finns starka kristna hot inom EU. Polen t.ex. har valt en kristen konservativ regering som bl.a. vill förbjuda abort. I Sverige börjar Göran Hägglund yra om att man ska se över tidsgränserna för abort. Lägg ner säger jag.

Detta visar att kristendomen i många fall är ett stort hot mot den vetenskapliga utvecklingen. Och detta gäller alla religioner. Det känns som om vi går mot en mer fundamentalistisk värld där vi drivs mot att ge religioner för mycket makt bara för att vi inte vill riskera att bli klassade som intoleranta. Fundamentalistisk islam är också ett ganska starkt hot mot demokrati och tolerans, tyvärr.

Jag tror att det finns en risk att vi får se ett 11 september någon gång i Sverige, om än i mindre skala. Utanförskapet gror i gettoförorterna i storstäderna, och det är en gynnsam grogrund för islamisk terrorism.