söndag, november 12, 2006

Tendensiöst om antidepressiva

TV4 Nyhetsmorgon är verkligen världsmästare på tendensiösa reportage om saker och ting. Deras journalistiska ambitioner ligger på ungefär samma nivå som Uppdrag Granskning och de verkar varit på utbildningssejour hos Kalla Fakta-redaktionen. Minns bara intervjun med Carl Bildt för ett par veckor sen som blev en pinsam ältning från Lasse Bengtssons sida om aktier som utrikesminister inte längre äger.

Det ämne som togs upp under söndagmorgonen var allehanda hemska biverkningar av SSRI-preparat som är en typ av antidepressivt piller. De tre gästerna vid frukostbordet utgjordes av en patient som tidigare ätit pillrena men sedan slutat på grund av biverkningarna, en företrädare för en organistation till vilken man kan rapportera biverkningar, samt en ordförande för svenska psykiatriföreningen.

Alla var rörande överens om att biverkningarna var ett stort problem och att läkarkåren medvetet försöker tysta ned inrapporterade biverkningar genom att ignorera patienternas åsikter. Som en journalistisk lekman kan jag tycka att det kan vara av stor vikt att ha med någon företrädare för vetenskapen. Jag är inte säker på att tanten som var chef för psykiatriföreningen var läkare, det lät inte som om hon var det, men visst borde man ha med en praktiserande läkare i en sådan diskussion som kan hjälpa till att hålla isär begreppen? Det bästa vore att ha en professor i psykiatri som verkligen vet vad de pratar om och som kan styra upp diskussionen något.

Programmledarinnan Tilde de Paula envisades med att kalla SSRI-preparaten för "lyckopiller", vilket är att grovt förminska och ignorera deprimerade patienters symptom och sjukdomsbild. SSRI-piller ska ges till patienter som har ett patologiskt tillstånd i hjärnan som leder till en minskning av produktionen av signalsubstansen serotonin. Detta tillstånd leder sedan till att patienten får en depression.

Lyckopiller låter som ett magiskt piller som en trollkarl trollat fram ut sin hatt och som ges till alla som är lite ledsna. Det är ett uttryck som används av djupt okunniga människor utan någon som helst insikt i modern läkekonst. Grattis Tilde, du tillhör denna gruppen.

Det visade sig också att den stackars kvinnan som ätit antidepressiva med svåra kramper som biverkning, helt hade slutat med pillrena utan att sätta ut dem långsamt! "Men vad hände med din depression då?" frågade Tilde. "Ja, det visade sig att jag inte hade någon depression", svarade kvinnan.

Problemet var alltså inte biverkningarna utan att denna kvinna under flera år har ätit medicin mot en sjukdom hon inte lider av. Då ligger ju problemet på ett helt annat plan, och kanske det bör disktueras om dessa mediciner skrivs ut alldeles för lättvindigt. Är det läkarnas fel? Eller är det patienternas "fel", då dessa kräver "lyckopiller" som de hört talas om i medierna, vid minsta lilla sorg och nedstämdhet. Kanske är det mediernas fel? Jag vet inte, men det är en intressant frågeställning.

Slutligen så skulle en läkare, om en sådan inbjudits till debatten, kunnat förklara för dessa lekmän, att alla mediciner har biverkningar. Vissa blodtrycksmediciner gör att man måste gå och kissa stup i kvarten. En så vanlig medicin som Losec kan leda till diarréer och illamående. Läs i FASS så kan du se att Alvedon har lett till dödsfall i mycket sällsynta fall.

Problemet är att det bli större rabalder när man får biverkningar då man tar medicin mot psykiska sjukdomar än mediciner som tas mot exempelvis en magåkomma. För folk verkar tro rent allmänt att dessa mediciner är onödiga och kan botas genom t.ex. samtalsterapi. Hjärnan är tabu för att det ligger så nära människans personlighet.

Kognitiv beteendeterapi är en kompletteringsbehandling vid depression, ingen förstahandsbehandling som vissa verkar tycka. Observera dock att detta gäller riktiga depressioner.

Att råda en deprimerad att prata om sina problem för att bli bättre utan medicinsk behandling är som att råda en diabetiker att gå till en terapeut med hopp om att detta ska bota insulinbristen. Eller att KBT till en person med högt blodtryck leder till en sänkning av densamma.

2 Comments:

Blogger Niklas Udd said...

Apropå Fass och biverkningar tycker jag att det är väldigt intressant att vanliga biverkningar för Ipren är huvudvärk och illamående.

(Anledningen till att jag inte har kunnat kommenterat tidigare är att inloggningsfunktionen här übermuppar.)

6:10 em  
Blogger Anders C said...

Mmm...

Det där med biverkningar är alltid ett intressant område. Ta en sån vanlig medicin som Losec som tas mot magsår. Till de mer sällsynta biverkningarna hör depression, hallucinationer (!), aggression och gynekomasti (alltså att män får bröst).

När kommer snyftreportagen om den stackars tanten som såg rosa elefanter flyga runt i hennes lägenhet när hon tog magsårsmedicin?

8:59 em  

Skicka en kommentar

<< Home