söndag, oktober 29, 2006

De "apatiska" flyktingbarnen är en stor bluff

Idag skrevs en mycket bra debattartikel i DN. En specialist i psykiatri vid namn Tomas Eriksson skriver i artikeln att tror att de apatiska flyktingbarnen i själva verket är en total bluff. Det hela började när han ombads att i egenskap av läkare undersöka ett så kallat apatiskt flyktingbarn bara för att finna att föräldrarna gav sin dotter neuroleptika, alltså medicin mot schizofreni och antidepressiva medel. När Eriksson ombad föräldrarna att sluta ge flickan medicinerna så försvann också symptomen dagen därpå.

Han berättade att han som läkare direkt fattade misstankar om att flyktingbarnen visade direkta symtom på läkemedelsförgiftning, och ganska klassiska sådana. Att ett barn helt plötsligt förlorar medvetandet borde ju rimligtvis leda till att barnet tas in på sjukhus och får medicinsk behandling. Men så är ofta inte fallet. De får istället ligga på sin säng i nån flyktingförläggning och vänta på att TV4 kommer och gör ett snyftreportage.

Artikelförfattaren drar fram några intressanta frågor som pekar på att det hela är bluff. Hur kan det komma sig att det här tillståndet enbart drabbar barn i familjer som söker asyl? Varför händer det nästan enbart barn som kommer från före detta Sovjet och Balkan? Vad hände med resten av världen? Och varför drabbas bara barn som kommit hit med sina föräldrar och inte ensamma barn?

En läkare ska förhålla sig till en vetenskaplig syn på sjukdomar. Och då jag läser medicin så tycker jag det är intressant hur man utreder orsakerna till ”apatin” och varför det här syndromet inte har något namn, eller motsvarighet i andra länder. Vi har ju mängder av föräldrarlösa barn i Sverige, och barn som misshandlas av sina föräldrar, så att om stress utlöser ”apatin” så måste vi ju ha tusentals barn i Sverige som visar på liknande symptom. För det kan väl knappast röra sig om ett speciellt virus som enbart angriper barn under 14 år som söker asyl och kommit hit med sina föräldrar och som fått avslag på sin asylansökan. För så specifikt kan väl inte ens ett virus vara!?

Det är förhållandevis enkelt att vilseleda en hel allmänhet genom populistiska uttalanden som saknar vetenskaplig grund. För allmänheten verkar det ju glasklart: De får inte stanna i Sverige så därför blir de psykiskt sjuka. Men när man går in på det medicinska och börjar analysera så faller allt som ett korthus.

Jag tror det rör sig om en rädsla i läkarkåren. Det är nog lätt att bli klassad som rasist om man för fram sådana här åsikter. Allmän fördumning, hysteri och hot om svartmålning kan ofta segra över resonerande och logiskt tänkande individer. Titta bara på vad som hände i USA inför Irakkriget, eller i Nazityskland på 30-talet.

2 Comments:

Blogger carminaburan said...

Snart är det Halloween, hur ska du FIRA det?

3:47 em  
Blogger Anders C said...

Läsa på om ond bråd död och cancer...

6:21 em  

Skicka en kommentar

<< Home