torsdag, december 07, 2006

Jag ska bli mer hälsosam!


Jag brukar titta på ett program som går klockan 18.25 på TV3, och det heter "Du är vad du äter". Programmet går ut på att man får träffa några engelska idioter som äter helt uppåt väggarna bisarra måltider. Oftast käkar de typ tre stekta ägg med bacon till frukost, 15 vita formbröd med kött på till lunch och till kvällen en indisk fet curry med chips och några pints på det. Frukt och grönsaker har de inte sett till på långa vägar. Så kommer då matgurun nummer ett Gillian McKeith som är en näringsexpert och hälsomedveten hårding. Hon får puckona att inse att det de äter verkligen skadar dem själva och får dem att bli ohälsosamma fetton.

Det roliga börjar sen. Gillian ska få deltagarna att börja äta hälsosamt, och det gör hon oftast genom en sorts chockterapi. Det blir mungobönssallad direkt, en massa frukt, selleri- och grönsaksjuice till frukost och diverse fullkornsprodukter hitan ditan. Det börjar oftast med att de är skeptiska till den nya dieten, men sen efter att de smakar och testar och försöker så brukar det gå för sig. Sedan går de ner 20 kilo i vikt på några veckor och blir allmänt lyckligare och mår bättre.

Det här programmet har faktiskt börjat påverka mig i mitt kostval. Jag har länge känt en viss oro över att jag kanske inte äter så mycket frukt och grönt som jag behöver. Dessutom har jag ätit alldeles för mycket raffinerade produkter, alltså vitt ris och vit pasta, bröd etc. Så nu har jag gått över till att enbart köpa fullkornspasta. Det är kanske inte lika gott till en början, men jag har insett att allt går att vänja sig vid bara man ger det lite tid. Fullkornsbulgur är också en goding.

Jag har tänkt att bli upp mot hundra år gammal faktiskt. Det är min plan för mitt liv, och det tror jag att jag kommer kunna uppnå genom att modifiera kosten. En balanserad kost med mycket fibrer, frukt och grönt är t.ex. den främsta garanten för att undvika tjocktarms- och magsäckscancer.

Jag ska ha som mål att försöka äta minst två frukter varje dag, och absolut grönsaker till varje måltid. Jag kör ganska mycket med tomater och imorrn ska jag göra en pastasallad med isbergssallad, fullkornssallad, grillad kyckling och röd paprika. Jag ska också försöka att testa lite nya frukter. Jag har insett att det nog inte behöver bli så dyrt. Frukter har jag också märkt att de mättar bra och dämpar sötsuget mycket bättre.

Och just nu är det clementintider så det har jag börjat köpa. Mycket gott och C-vitaminpackat till tusen.

Sen ska jag sluta helt att dricka läsk. Jag dricker nästan aldrig läsk överhuvudtaget, men nu är det musttid men det blir nog inte så mycket av det. Jag tycker man märker när man dricker läsk att det inte känns bra på nåt sätt. Sött slisk som attackerar tänderna direkt. Jag kör stenhårt på mineralvatten. Gott och mycket nyttigare.

Jag funderar också på att helt sluta med godis, och enbart äta choklad med kakaohalt högre än 70%. Det är faktiskt godare med mörk choklad jämfört med mjölkchoklad från Marabou. Tänkte på det nu i veckan när jag köpte lite Marabou. När man vant sig med 'riktig' choklad så blir man omställd liksom.

Mina frukostar är redan magnifika. Jag äter en rejäl jäkla portion med havregrynsgröt. Fibrer och gott så det räcker och blir över. Funderar dock på att lägga till en en frukt eller någon form av fruktjuice på det. Alltså en juice med mycket låg sockerhalt dvs. Sylt går fetbort. Bara en massa socker. Som att be om att få diabetes!

Nåja. Jag kommer hålla er underrättade om hur det går med mitt nya hälsosamma leverne!

2 Comments:

Blogger bigmig said...

det är kanske nåt för mig att titta på, måste ju lära mig att äta grönsaker nån gång

11:01 em  
Blogger Anders C said...

Mjo... det börjar väl bli så dags till en liten ändring efter 24 års bisarr kosthållning ;)

Programmet kanske är en bra början... även om den gode Gillian kan vara ganska extrem i sin matlagning...

7:34 em  

Skicka en kommentar

<< Home